Славина Илиева от издателство “Дакелче”

Тя е от хората, които не можеш да не забележиш – прекрасна, различна, с неповторим вкус и внимание към детайла. Всичко това, разбира се, тя пресъздава толкова добре в своето смело начинание – издателство “Дакелче”, където детските книги са точно такива – прекрасни, различни, с неповторим вкус и внимание към детайла –  просто не можеш да не ги забележиш в книжарницата.

Някои от преводните заглавия, излезли под логото на “Дакелче” са невероятните “Пчелите”, “Дърветата”, “Еверест” , “Морето”… Повечето от тях са истински шедьоври – носители на множество престижни награди и оценени от читатели от цял свят и на всякакви възрасти.

От скоро имаме радостта да предлагаме книгите на издателство “Дакелче” и на нашия сайт и специално за вас попитахме това-онова жената, която стои зад него :).

Нататък Славина Илиева от издателство “Дакелче”

Деси Йорданова от изд. “Пурко”: “Нека провокираме децата да откраднат от нас страстта за четенето!”

Запознах се с Деси преди няколко години, още не беше стартирала своето издателство и имаше нужда от някого, който да я “светне” в тънкостите на детското книгоиздаване :), бях поласкана, че потърси точно мен (не че тогава и аз имах кой знае какъв опит)…

Както често се случва, се оказа, че с Деси имаме много общи неща – едно от които беше страстта ни към комиксите. И тя бе много запалена по тях и бе твърдо решена да помогне на българските деца и тийнейджъри да получат достъп до тази прекрасна култура, от която за съжаление 1-2 поколения у нас бяха лишени..

Бях изключително щастлива, когато любимите на нашето семейство истории за Ана Ана излязоха на български чрез “Пурко” (и не се налагаше повече да се измъчваме всяка вечер по няколко пъти със симултанен превод от френски 🙂 (Който е чел “Ана Ана” на децата, знае, че с едно четене просто не можеш да минеш:).

Под логото на “Пурко” се появиха за първи път и оригиналните Мумински комикси, а неотдавна излезе и чудесна книга от поредицата Титоф – “Всичко, което не се осмелявате да попитате родителите, учителите, дори приятелите си”, която е предназначена за по-големи момичета и момчета и отговаря на всичките им неудобни въпроси.
Това, което не спира да ме изумява, е борбеният дух на Деси – наистина трудно се спира пред нещо, когато има идея в главата си :). Смело напред, Деси!

Нататък Деси Йорданова от изд. “Пурко”: “Нека провокираме децата да откраднат от нас страстта за четенето!”

Зорница Христова за “нещата, които не можеш да не правиш”

Това интервю бе взето мнооого отдавна, чак миналия юли, като част от рубриката ни “На гости на Бяла лодка”, в което представяме някои от забележителните личности зад българските детски издателства.

Но ето че понякога нещата се случват по-късно, отколкото сме възнамерявали, затова то излиза днес, на връх рождения ден на главното действащо лице.

А то (главното действащо лице) се казва Зорница Христова – мнозина я от вас я познават като създател на издателство “Точица” – чиито книги категорично мога да нарека едни от най-умните (и красиви) детски книги, издавани у нас (а вече и на други места по света).

Но освен издател, Зори е също така прекрасен преводач, журналист, писател и не на последно място – ясен глас, който често защитава открито и смело своята гражданска позиция по редица чувствителни теми.

Зори, честита бъди и благодарим за вдъхновението! <3

Нататък Зорница Христова за “нещата, които не можеш да не правиш”

Борислава, която си казва “Просто плувай!”

В седмицата на българската писменост и култура “Бяла лодка” представя новата си рубрика “Разходка с лодка”, в която ще ви среща с представители на новата вълна български детски издатели. Все смели и мъничко луди хора, които правят чудеса от храброст, за да свържат малките български читатели с качествени, съвременни, красиво разказани и илюстрирани истории. 

Ще започнем с едно от най-младите детски издателства на българския пазар – “Таймлайнс”, което може би е попаднало в полезрението ви с прекрасната илюстрована история на света “Хроники”, както и със забавната поредица “Заек и Мечка”. Сега то набира скорост със серия книжки за  велики личности, както и с поредицата “Уини и Уилбър”.
Зад издателството стои Борислава Борисова, която е с дългогодишен опит в областта на графичния дизайн.

Нататък Борислава, която си казва “Просто плувай!”

Никога не е твърде рано за книги

Понякога родители ми казват: “Детето ми не обича книгите. Как да го накарам да чете повече?”
Истината е, че и аз не зная как да накараш едно голямо дете да заобича четенето. Със сигурност е доста предизвикателно… Моят скромен опит показва, че колкото по-рано се запознае с книгите, толкова по-вероятно е те да останат негов приятел и в по-късна възраст.
По случай Световния ден на книгата споделям 10 неща, които са ми помогнали да събудя интереса към четенето у двете ми деца и да го превърна в част от тяхното ежедневие. Приятно четене!

Нататък Никога не е твърде рано за книги

Честит 15-ти септември

photo-1447858165805-528238ab4f61

Ако не друго, 15-ти септември е добър повод да си спомним, че ученето няма начална и крайна дата.

Също е хубав ден, в който да си признаем, че образователната система такава, каквато я познаваме в назубряне и възпроизвеждане на факти, във възпитаване на поданици и състезание между коренно различни човеци, вече е невалидна. Светът е глобален, информацията е на клик разстояние. Фактите не са предизвикателство. Но предизвикателства има, и то много.

Нататък Честит 15-ти септември

Безплатна доставка до края на годината :)

Привет, всички!

Добри новини от Лодката 🙂

През ноември и декември ще може да закупите продукти от сайта ни lodkata.com с безплатна доставка в София за поръчки над 15 лв. (Досега тя бе за поръчки над 40 лв.) За да ползвате промоцията, в количката преди да продължите към въвеждане на адрес и потвърждаване трябва да въведете код: sofiafree и да натиснете бутона до него

И използваме повода отново да ви кажем – благодарим ви, че сте все така с нас 🙂

<3

free-delivery-2

Книжарници в Берлин

Ако животът ви поднесе няколко дни Берлин и. Ако сте минали възрастта да прекарвате цялото си време по клубове и кръчми.
Ако не ви се обикалят музеи. И ако си падате по книжнина.
Съветваме ви да не подминавате три от многото готини книжарници в града (както и районите край тях).

Нататък Книжарници в Берлин

Трите книги

Не знам по какъв повод се бях замислила кои са най-важните книги в живота ми…  Но ето че онзи ден ме попитаха и аз донякъде бях готова с отговора .. Макар че малко или много всяка прочетена книга променя по някой атом в нас.. Също както всеки срещнат поглед..

Благодаря на Севда за въпроса.

И поздрав, днес съм на тази вълна.